Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Barajul Tileagd

Barajul a fost construit în anii ’80, stăvilarul este cea mai importantă componentă dintr-un proiect hidroenergetic unic în România. Este vorba despre o „salbă de lacuri”, din care mai fac parte cele de la Lugaşu de Jos, Urvind, Tileagd, Săbolciu, concepute pentru a asigura alimentarea cu apă a orașului Oradea, pentru irigaţii şi pentru producţia de energie electrică. La construcţia acestui baraj, au lucrat foarte mulţi militari, elevi şi deţinuţi. Lucrările au fost încheiate în 1988.

La baza sa, barajul are o înălţime de 37 metri. Adâncimea maximă, în dreptul barajului, este de aproximativ 35 de metri. Volumul de apă acumulat este de 52,9 milioane de metri cubi, la un luciu de apă de 605 hectare. La Tileagd se adună ape de un bazin hidrografic de 1.846 de kilometri pătraţi într-un lac lung de aproximativ 7,5 kilometri şi lat de peste un kilometru. Spre coada lacului s-a format o adevărată deltă, cu canale şi insule, cu stuf, sălcii, unde se ascund numeroase animale. Debitul canalului deversor prin care apa se scurge din lac este de 1.440 metri cubi pe secundă.

O adevărată cascadă, care e „vinovată” de repetatele şi bruştele creşteri ale Crişului, chiar şi în Oradea. Turiştii care nu sunt atraşi de pescuit, pot vizita Biserica Reformată-Calvină, care datează din Secolul al XIV-lea şi căreia i-a fost adăugat un turn baroc în 1793. Biserica păstrează fragmente de pictură interioară şi exterioară din secolele XIV-XV şi valoroase pietre de mormânt din Secolul al XV-lea. Un alt punct de atracţie din Tileagd este Castelul Thelegdy.

 

Ultima actualizare: 09:29 | 4.09.2024

Sari la conținut